Slunečnicové máslo

Hotové slunečnicové máslo v láhviProtože už máme doma pár dní nového kuchyňského robota, rozhodli jsme se začít dělat to, na co jsme si ho vlastně koupili. Slunečnicové máslo, sunbutter, má mnoho použití jako všechna ostatní ořechová másla. Důvodem proč jsem ho však já přidal dnes je ten, že z něj hodlám udělat Banánovou zmrzlinu, ale k té se dostaneme až zítra, takže pojďme si ukázat jednoduchý recept na přípravu..

Čas receptu: příprava 15 minut

Suroviny na 400 ml:

  • 3 hrnky slunečnicových semínek, vyloupanách, nepražených
  • ¾ čaj lžíce soli
  • 1 pol lžíce slunečnicového oleje

Postup:

  1. Nasypeme slunečnicové semínko do kuchyňského robota se solí.
  2. Mixujeme asi 10 minut než nám začne pouštět olej a začne vytvářet hrudky jako burákové máslo.
  3. Mixujeme asi dalších 5 minut a ke konci, když už bude vše vypadat, že je správně rozemleté přidáme olej, abychom si vytvořili vlastní konzistenci.

Po desíti minutách mletí

Já se snažil nedochucovat, protože jsem chtěl mít co nejčistší pro různé další použití. Ať už jako pomazánka nebo přísada do dalších jídel, či do jogurtů. Výsledné množství bylo asi tak 400 ml. A doporučuji si projít tento recept, který vše nádherně dokladuje obrázky a užitečnými radami (olej až na konci, dochutit před domletím atp.)

2 komentáře: „Slunečnicové máslo

  1. Ahoj,

    super blog, plánuji se určitě inspirovat. Díky za všechny recepty 🙂

    Recept na zmrzku vypadá super, jen mě trochu straší to slunečnicové máslo. To asi není paleo ani trošku, nebo se pletu? Vím, že slunečnicový olej patří k největším strašákům.

    Jediné, co bych blogu vytkla je takový gramatický, do očí bijící detail, jestli chceš, můžu ti někam poslat soukromou zprávu, protože je to na takovém hodně viditelném místě a spousta lidí zrovna tohle zaznamená, tak je škoda tím ubírat na důvěryhodnosti 🙂

    • Ahoj,

      začnu od konce – určitě si nechám poradit, takže mmetla@gmail.com 🙂 A předem děkuji, psaní spisovně a čitelně je pro mě dosti problém.

      Co se týče slunečnicového oleje – ano ten je problematický a není nejideálnější z alternativ, ALE jde o to, kolik ho sníme. Protože obecně oleje nejsou doporučeny. Důvodem je vysoké množství omega-6. Protože když sníme hrst slunečnice (která pravda, není prostě to pravé ořechové jako makadamy například), máme v sobě zhruba denní množství omega-6. Když si dáme lžíci másla/oleje, tak jsme na úrovni asi dvou/tří hrstí.
      Závěr pro mě platící – nejíst ho moc či vyrovnat dostatečným množstvím omega-3 bohaté suroviny (například opačný extrém je lněné semínko).
      Dále pokud bychom mluvili přímo o tekutém oleji, tam je ještě problém s tím jak se chová při tepelné úpravě. Teplota rozkladu je velice nízko – 107°C což z něj dělá olej prakticky nepoužitelný na smažení. (Pro srovnání avokádový má 271°C)

      Pro mě osobně tedy – slunečnicové máslo mám jen na občasnou zmrzlinu či chléb a jinak nepoužívám. Na to jsou lepší jiná ořechová másla/krémy.
      U paleo, primalu a obecně jakékoliv alternativní stravě je třeba uvažovat trochu hlouběji než jen – smím/nesmím a proč. Jde primárně o rovnováhu a vyhýbání se tomu co nemá přínos či rovnou škodí.

Zde můžete nechat svůj komentář