Zeleninová polévka s čerstvými houbami

Zeleninová polévka s houbamiHouby mám velmi rád. Kultura estonská i česká si vlastně zakládá na častém sbírání hub. Ačkoliv se druhy, které se konzumují na obou místech velmi liší. Když jsme byli na houby v Estonsku, více se tam konzumují i různé druhy holubinek, ryzců a dalších druhů, které neznám jménem. U nás bychom takovéto houby brali jen v chvílích nouze. Také se musí pracně připravovat – nakládat, dlouho vařit a když máte po ruce snadno dostupné a dobré houby, které nevyžadují tolik znalostí (jak je poznat, jak je správně připravit), proč se jich zříkat? No a protože už hojně rostou, proč si z nich něco dobrého nepřipravit. Nakonec Vám ani nebude vadit, že jste tam neměli maso 🙂 .

Čas receptu: příprava 5+ minut, vaření 25 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 litr vývaru (zeleninový, masový, jaký máte) či vody
  • miska čerstvých očištěných hub, na menší kousky
  • ¼ pórku (bílá část), na plátky
  • 3 střední mrkve, na kostky
  • 1 petržel, na kostky
  • ¼ celeru, na kostky
  • hrst celerové nebo petrželové natě, nahrubo
  • 1 vrchovatá čaj lžíce sušené majoránky
  • 1-2 pol lžíce soli
  • špetka pepře a kmínu
  • (případně i hrst sušených na prohloubení houbové chuti)

Postup:

  1. Očistíme a nakrájíme si houby a zeleninu.
  2. Studený vývar přivedeme k varu a vsypeme všechnu zeleninu, koření a nať.
  3. Vaříme 20-25 minut do změknutí zeleniny.
  4. Ochutnáme a případně přikořeníme.
Reklamy

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s