Kuřecí prso na rozmarýnu s balsamikovou redukcí

Rozmarýnové kuře v krabičceNedávno jsem měl doma hodně rozmarýnu a nevěděl jsem co s ním dělat. Rozhodl jsem se tedy inspirovat na internetu a vyzkoušet něco co jsme ještě nikdy neměli. Ačkoliv rozmarýn, který je velmi aromatický, nemusí každému vyhovovat a já ho mám spíše spojený se zvěřinou, pečeným masem, gulášem či jahodami. Každopádně sedí i k téměř čemukoliv jinému, jen si musíte dát pozor na to, aby nepřebil ostatní chutě. Recept využívá velké množství rozmarýnu, takže si jej klidně zredukujte dle Vašich preferencí. Jedná se vlastně tedy o kombinaci tří různých jídel s infuzí rozmarýnem, pro jednoho rušivý element pro jiného krásné propojení v jeden celek.

Čas receptu: příprava 10-15 minut, pečení 30 minut, vaření 20+ minut

Suroviny na 2 porce:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 snítka rozmarýnu, lístky otrhané
  • 2 stroužky česneku, na plátky
  • sůl, pepř
  • olivový olej či jiný tuk
  • omáčka – redukce na 4 porce:
  • půl hrnku balsamikového octa
  • 2-3 snítky rozmarýnu
  • případně 1 pol lžíce kokosového cukru či medu
  • příloha:
  • 1 polovina dýně hokkaido, nakrájená na měsíčky
  • 1-2 snítky rozmarýnu, otrhané lístky
  • 1-2 cibule, na čtvrtky nebo měsíčky
  • 6 stroužků česneku, celého
  • sůl, pepř
  • olivový olej či jiný tuk

Rozmarýnové kuře p opečení

Postup:

  1. Redukce: První si dejte na plotnu redukovat balsamico ocet ve kterém nechte polámaný rozmarýn, redukujte dokud nebude hustá (asi 20 minut – ale pozor, silný octový zápach bude dost lidem vadit). Můžete případně přidat i trochu sladidla, pokud Vám nevyhovuje její kyselost.
  2. Hlavní chod: Kuřecí prso omyjte a osušte. Udělejte v něm velké množství malých dírek a do nich vložte lístky rozmarýnu a česnek.
  3. Vyložte si plech pečícím papírem a dejte na něj prsa, osolte a opepřete a zakápněte trochou tuku z horní strany.
  4. Příloha: Dýni omyjte a osušte, nemusíte loupat a nakrájejte na měsíčky.
  5. Dejte opět na pečící papír, posolte a popepřete, zakápněte olejem a posypte rozmarýnem. Česnek nechte buď celý celou hlávku.
  6. Předehřejte troubu na 200°C a pečte 30 minut.
  7. Vyndejte z trouby a přelijte balsamikovou redukcí, nechte nasáknout a poté podávejte.
Advertisements

2 thoughts on “Kuřecí prso na rozmarýnu s balsamikovou redukcí

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s