Salát s rybou, zeleným mangem a mrkví

Rybí salát s mangem a mrkvíInspirací nám byl australský Masterchef, kde se účastníci učili jak správně přistupovat k vietnamské kuchyni. Základem je jednoduchý a přitom extrémně chutný dresink zvaný v překladu rybí voda (viz níže). Dále pak na nudličky zpracované zelené mango, tedy nezralé a tuhé mango, ať už ručně nakrájené na nudličky či pomocí julienne škrabky a zbytek, jsme si již zjednodušili – neměli jsme tolik krásných bylinek doma, jaké byly použity v receptu (asijská bazalka, asijská máta, normální máta a další dvě, které ani neznám), ale pomohli jsme si značnou hrstí koriandru. Ačkoliv v receptu byly použity další ingredience, které nemá už moc smysl zmiňovat, rozhodl jsem se jednoduše osmažit na ghee tilápii a poté ji pěkně rozdělit na kousky. Jako poslední přidání struktury přišly vypražené cibulky.

Čas receptu: příprava 15-20 minut, vaření 8 minut

Suroviny na 2-4 porce:

  • 2 filety ryby, použil jsem tilápii
  • 1 zelené mango, nezralé, na nudličky
  • 1 velká mrkev, na nudličky
  • 1 pol lžíce ghee
  • hrst koriandru, nahrubo
  • 2 pol lžíce pražené cibulky (nadrobno nakrájená cibulka osmažená v tuku)
  • sůl
  • rybí voda (nuoc mam cham):
  • 2 pol lžíce sladidla (použil jsem jednu a půl lžíci xylitolu, ale mělo by fungovat skvěle i s medem)
  • ½ hrnku horké vody
  • 3 pol lžíce rýžového nebo vinného bílého octa
  • 3 pol lžíce rybí omáčky
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný či nadrobno
  • 1 malá paprička chilli, nadrobno
  • 2 pol lžíce limetové šťávy

Dresink - rybí voda

Postup:

  1. Dresink: Sladidlo si rozpusťte v horké vodě a poté přidejte zbytek surovin.
  2. Nechte odstát zatímco si připravíte zbytek surovin.
  3. Nakrájejte na nudličky mrkev i mango a dejte do mísy.
  4. Přidejte bylinky a promíchejte rukami.
  5. Na pánvi si rozehřejte ghee a osmažte rybu z obou stran (asi 3 minuty na stranu).
  6. Nemusíte být opatrní, jde nám o kousky, takže ji poté rozdělte na malé kousky a osolte.
  7. Na talíř dejte první dávku salátu, poté přidejte rybí maso a přelijte trochou dresinku.
  8. Takto opakujte ještě jednou či dvakrát, dle množství ingrediencí a porcí.
  9. Vše poté posypejte praženou cibulkou a podávejte.

Rybí salát se zeleným mangem a mrkví

Advertisements

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s