Domácí limonády

Domácí ovocná limonádaČlověk by tomu ani snad nevěřil, ale udělat si domácí limonádu s bublinkami není vlastně nic až tak těžkého. Na skvělém blogu Zkvašeno od Zuzky Ou. se nachází spousta návodů na různé limonády avšak já vyzkoušel zatím dvě a určitě v tom budu pokračovat. Jednalo se o limonády z ovocné šťávy a z oddenků, obojí nastartované syrovátkou, tedy mléčným kvašením. Základ je prakticky jednoduchý, stačí mít nějaké sladidlo, kolikrát tedy stačí jen ovocná šťáva, nějaký startér, v našem případě syrovátku a poté už jen uzavíratelnou nádobu a trochu času.

Čas receptu: příprava 0-10 minut, odstátí pár dní

Suroviny:

  • ovocná limonáda:
  • 100 ml ovocné šťávy s vysokým obsahem cukrů
  • 50 ml syrovátky
  • zázvorová limonáda:
  • asi tak 8 cm kořenu zázvoru, opláchnutý a mírně odrhnutý
  • 100 ml syrovátky
  • 300 ml převařené vody, či jinak destilované
  • 8 pol lžic kokosového cukru

Postup:

  1. Ovocná limonáda: jednoduše smícháte obojí dohromady, dáte do nádoby buď s propustným víčkem, tedy tak, aby mohl přebytečný oxid uhličitý unikat a necháte pár dní odstát v pokojové teplotě. Až se proces uklidní, můžete konzumovat.
  2. Zázvorová limonáda: nastrouhaný kořen i s kůrou dejte do vyvařené nádoby, zalijte vodou, startérem a cukrem a stejně jako v předchozím návodu pokračujete. Výhodou je, že po slití limonády můžete zázvor použít znova za dodání stejných surovin a pokračovat znova.
  3. Poté přesuňte do nové nádoby, nechte odstát v teple a poté v chladu, občas otevírejte nádobu, protože se stále tvoří dost oxidu uhličitého a konzumujte, kdy se Vám zachce.

Náš postup dokonce fungoval tak, že jsem vzal litrovou PET lahev, nalil do ní tekutiny a poté vytlačil všechen vzduch ven, po asi pěti dnech, kdy mi láhev už téměř chtěla explodovat jsem ji otevřel a limonáda byla na světě. V případě ovocné limonády jsem použil mošt z černého rybízu, vyžralo to všechny cukry a byla krásně perlivá limonáda s mírnou chutí syrovátky, či-li příště bych ji dal asi méně nebo druhou možností by bylo, první si vytvořit nějakou tu kořenovou jako základ a tu poté namíchat s ovocnou šťávou. Třetí možností by tedy bylo ještě přímo použít místo části cukru a vody ovocnou šťávu v rámci druhého postupu a tak docílit promíchání chutí, to však lze i tak, že zázvorovou jednoduše namíchám poté s moštem či ovocnou šťávou. Možností je tolik, že si nedokážu představit, co bych chtěl vyzkoušet dále. Jako inspirace Vám může posloužit tento článek.

Reklamy

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s