Kuřecí korma

Kuřecí kormaPo madrasu, který jsem tady dával už řádný čas zpátky jsem se zaměřil na další tradiční pokrm z indické či pákistánské moderní kuchyně. Korma vlastně označuje postup přípravy než samotný pokrm, jedná se tedy o dušení, a název takto dostal až v restauracích v Británii. Opět platí, že co vesnice či rodina to jiný druh přípravy a koření avšak jedno mají společné, má se jednat o jemnější hustý krémovitý pokrm. Toho v našem případě dosáhneme použitím mandlové mouky a kokosového krému. Inspirací mi byl tento nádherně napsaný recept z ještě lepší kuchařky – Ilustrovaná encyklopedie kuchyně Indické a jihovýchodní Asie.

Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 25 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 4 tobolky kardamonu, vyloupané
  • 800 g kuřecích prsou, na kostky
  • 2 pol lžíce kokosového oleje
  • 2 pol lžíce vody
  • 2 čaj lžíce římského kmína
  • 1 čaj lžíce kari nebo kurkumy
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 2 pol lžíce mandlové mouky nebo čerstvých mandlí
  • 100-200 ml kokosového krému
  • 1 cibule, najemno
  • 2 cm zázvoru čerstvého, nastrouhaného
  • ¼ čaj lžíce soli
  • mandlové hranolky/plátky a koriandr, na ozdobu

Kuřecí korma na pánviPostup:

  1. Na rozehřáté pánvi na oleji osmažíme dozlatova kuřecí kostky (10 minut), odložíme bokem.
  2. Do pánve dáme kardamon, pražíme 2 minuty.
  3. Přidáme cibuli a smažíme dokud cibule nezlátne (cca 5 minut)
  4. Smícháme si pastu z mandlové mouky, česneku, kmína, zázvoru, kari s trochou vody. Přidáme do pánve a osolíme.
  5. Chvíli restujeme a pak přidáme kokosový krém či mléko.
  6. Dusíme dokud se nám nevytvoří téměř hustá omáčka a pak přidáme maso a pod poklicí dusíme 5 minut.
  7. Podáváme s rýží a trochu posypané plátky mandlí či hranolky a čerstvým koriandrem.
Reklamy

2 thoughts on “Kuřecí korma

  1. Dobrý den,

    děkujii za fajn recept, který se mi líbil již od prvního okamžiku a navíc u mě i tak mělo premieru kokosové mléko. Citíla jsem se borkyní a vítězkou nad sporákem – docela fajn pocit.
    Mám jen zvědavý dotaz – místo rýže jakou byste navrh, jakožto znalec – experimentátor – gurmán přílohu. Zkusila jsem dušenou cuketu a neladilo mi to. Nemáte nějaký nápad na příště?
    Předem děkuji za odpověď a máte moji podporu
    Noemi Kovářová

    • Zdravím,

      no obvykle to děláme tak, že v jakékoliv indické omáčce se prostě dá zelenina či houby na kostky. Tradičně tedy lilek, cuketa, mrkev, žampiony, ale ono je to úplně jedno a člověk si může dovolit víc experimentovat než jak je to tradiční pro Indii. Další alternativa jsou ony známé chleby, tzv. flatbread, které se dají připravit různě, dost možností je i v paleo provedení, ale vzhledem k tomu, že se má jednat o kynuté těsto (jiné než naše buchtové či chlebové), je to trochu náročnější na čas a ingredience. Existují však i jednodušší verze .. něco podobného chci již delší dobu připravit, tak snad se na to dostane čas o víkendu nebo v dohledné době 🙂

      Pěkný den,
      Metla

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s