Meruňková marmeláda s mátou

Meruňková marmeláda s mátouMožná by se Vám zdálo, že to je zvláštní kombinace na marmeládu, ale po pravdě, je více než lahodná. Máta dodává svěžest a mírně ostrou chuť k sladkosti a jemnosti meruněk. Tato kombinace mě napadla, když jsem uvažoval jak využít velké množství máty, které jsem si pěstoval doma po dlouhou dobu a už jsem chtěl zlikvidovat. Nechtěl jsem mít v marmeládě kousky máty, které by pak zůstávaly mezi zuby a tak jsem uvažoval, jak to udělat. Nakonec jsem ji nasušil a udělal z ní silný mátový vývar a ten poté použil jako základ pro rozpuštění želatiny. No a pak se k tomu přidaly čerstvé meruňky a šlo se na věc. Vzhledem k tomu, že meruňky mají v sobě dostatek pektinu, nemusel by se žádný další přidávat, ale přestlo se mi zdála moc tekutá, tak jsem tam nějakou tu želatinu nakonec dal.

Čas receptu: příprava 10 minut, chlazení 40+ minut, vaření 20 minut, zavařování 20 minut

Suroviny na 2 zavařovačky:

  • 1,2 kg meruněk, vypeckovaných
  • 150 g kokosového cukru
  • 3 plátky želatiny
  • 0,5 litru silného mátového čaje
  • 1 pol lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Povaříme si silný výluh z máty do půl litru vody, necháme vychladnout. (Záleží jakou máme želatinu)
  2. Meruňky s cukrem povaříme na kaši.
  3. Mezitím si můžeme sterilizovat nádoby v troubě při asi 100°C.
  4. Rozmixujeme ovoce na jemno nebo pokud chceme tak mírně i necháme hrubší kousky.
  5. Podle návodu připravíme želatinu (rozpustit v studeném nápoji, poté rozehřát a rozmíchat, ale nevařit a poté smíchat s ovocem).
  6. Přelijeme do nádob, uzavřeme a necháme stát dnem vzhůru do vychladnutí či ještě zavaříme ponořené do vroucí vody po dobu asi 20ti minut.
Advertisements

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s