Domácí potřeby a pomůcky

Tohle není téma, které se týká jen paleo stravování, ale prakticky rady a tipy pro všechny, kteří tráví v kuchyni dost času a chtěli by si to usnadnit. Rád bych tady dal seznam toho co používáme doma velice často, k čemu a tak Vás případně inspirovat co byste si mohli sehnat a rozšířit svou sbírku případně Vy můžete inspirovat mě, co mi chybí. Pokusím se je seřadit od těch nejnutnějších k těm méně používaným. Jako vždy berte to s nadhledem a neříkám, že vše musíte mít, tohle je jen co máme my a co používáme.

Moje oblíbené místo na nákupy domácích pomůcek a potřeb je v poslední době kousek od nás se nacházející v pasáži U Žouželky – Domácí potřeby Kloupar. Nachází se tam nové i starší Tescoma zboží, společně i s levnějšími značkami a výběr je opravdu obrovský, dokonce teď i rozšiřovali prostor a sortiment. Za mě určitě nejlepší protože ceny jsou nižší než ve městě a v Tescu. Dále tedy občas i něco koupím v Tescu ve Vaňkovce a u Cimrmana na Masarykově třídě. Zboží je různé, občas musím projít všechny, abych si našel to nejlevnější a přitom úplně stejné.

Nářadí a pomůcky

  • Sada nožů – ty se hodí prostě na všechno. Nejlepší je mít různé nože na různé úkony, nemusíte mít extra rozsáhlou sadu, ale přesto se hodí mít alespoň jeden velká na krájení, menší na zeleninu, ale jinak klidně můžete mít zhruba deseti kusovou sadu, která pokryje téměř všechny možnosti. Osobně mám momentálně vyhlídnutý jeden trochu dražší kuchyňský nůž a do budoucna, pokud se tomu vaření budu věnovat víc bych si určitě koupil nějakou profesionální řadu – rozhodně to nemusí být sada nějakých extra drahých avšak i stejně kvalitních japonských nožů, ale uvidíme.
  • Pánev – určitě velmi potřebná věc, používám téměř každý den, dá se na ní smažit, dusit a tak dále. Určitě víte. V poslední době u mě vládne Tefal, řada Talent v provedení pro indukční ploténku s Thermo spotem. Zatím obrovská spokojenost, kupoval jsem ji ve slevě v Globusu, s poklicí (kvůli dušení a odstátí).
  • Stěrky, Obracečky, Grilovací kleště – používám plastovou obracečku z Ikey, za bratru deseti-korunu. Výhodou je, že tím tu pánev opravdu nepoškrábete a snadno se čistí. Na výběr mají i hezčí a větší, ale mě to stačí. Stěrku máme k mixéru, která je spíš na těsto a ta se taky hodí. Grilovací kleště se hodí i na dělání steaků na pánvi.
  • Mixér – máme dva, jeden stolní kuchyňský robot Philips, výhodou je, že má velký výkon (vcelku, ale úplně stačí na to co s ním děláme), je docela robustní, dobře drží na stole, není až tak hlučný a má obrovské množství příslušenství. (Velmi často používáme odšťavňovač, kráječe a nože na sekání, výrobu zmrzlin a také mixér na smoothies nebo omáčky) A poté máme ruční mixér, který používáme jako ponorný či na šlehání, když člověk nechce tolik nádobí umývat.
  • Formy na muffiny, ramekiny, formy na koláče, zapékací misky a nádoby, hrnce, rendlíky, plechy na pečení a spoustu podobných záležitostí k pečení, které se vyplatí pro každého. V poslední době jsem si našel i oblibu v silikonových formách, kterých jsem se původně bál, ale fungují skvěle a člověk nemusí vymazávat.
  • Váha, Odměrky – tu máme vcelku obyčejnou, ale velmi se oplatí zvláště při vaření, kde to nemusíte sypat od oka. Odměrky se také vyplatí, na menší objemy klidně panák s ryskou.
  • Kuchyňská minutka – na odměřování času, máme takové ve tvaru závaží, prakticky nesejde na tom jaké jsou, jen aby fungovaly a byly dost nahlas, když nejste v kuchyni
  • Krabičky uzavíratelné, Zavařovačky, Sklenice, Kořenky – vše na skladování různých věcí, od mouk, přes sladidla, pasty, hořčice, kečupy, či cokoliv co dáte do mrazáku.
  • Škrabka na zeleninu, Rukavice na zeleninu – škrabek máme více, já rozhodně mám svou oblíbenou z Tescomy, nerezovou, ale tady je to o tom jak to máte rádi. Někteří totiž rádi škrábou a loupou pomocí nože na zeleninu, někteří škrabkou a těch jsou různé druhy. Na ovoce a zeleninu, které nemá tlustou kůži se pak hodí rukavice, kterou oškrábete a očistíte nečistoty při zachování více látek, které se uchovávají pod kůrou, které byste jinak odkrájeli (Např. mrkev, zázvor, atd.)
  • Lis na česnek, Šťouchač brambory – obojí používáme staršího data, kovové a jsme s tím spokojení. Lis na brambory používáme na tvorbu různých zeleninových pyré.
  • Naběračky na polévky či zmrzlinu
  • Otvírák na konzervy, Jemné a hrubé síto (na okapávání zeleniny a ovoce, saláty a také na pasírování)
  • Formy na led, a zmrzlinu
  • Odšťavňovač – nerez, používám když třeba chci dostat šťávu jednoho citronu nebo pomeranče a nechce se mi špinit robot, avšak jde to snadno udělat v rukou s nožem a překrytím citrusu dlaní.
  • Váleček na těsto, Palička na maso, Vál
  • Ocílka – na broušení nožů nutnost. Momentálně používám keramickou a jsem spokojený, chápu výhrady zkušených nožařů a ani se moc nedivím, ale mi osobně chybí srovnání a funguje mi to, takže nepotřebuju měnit.

Mandolína Tescoma Handy

A speciální pomůcky či potřeby, které jsme si pořídili až po přechodu na paleo, protože předtím bychom je asi jen tak nevyužili, či jsme se k nim právě dostali až díky palea:

  • Julienne škrabka – perfektní záležitost na tvorbu zeleninových nudlí. Používám tu od Tescomy a nestěžuji si, ačkoliv bylo ze začátku těžké pochopit jak silně mám tlačit, ale už jsem to dostal do ruky, takže vše v pořádku. Nevýhoda je, že pro levoruké je to o hodně těžší. Mají však i jinou verzi, který by mohla být vhodnější.
  • Mandolína – na různé krájení plátků, kompletně převzala úkoly struhadla kromě zpracování sýra. Je to rychlejší, bezpečnější a také příjemnější. Nemluvě o tom, že se snáze a rychleji čistí. Vyzkoušeli jsme různé druhy a nakonec u nás zvítězila ta od Tescomy – Handy.
  • Hmoždíř – tady už tak nesejde na tom, od koho bude a jaký, či s jakým jsem spokojen, podstatné je asi mít co největší můžete mít. Protože v těch menších s malým tloukem neuděláte skoro nic, lítá to všude, špatně se to stírá a některé se i špatně čistí.

No a co by se určitě oplatilo do budoucna, ale buď na to nemáme místo momentálně či se dokážeme obejít bez

  • Slow cooker – pomalý hrnec – dovoluje bez toho, abyste se mu museli věnovat mnohahodinovou výrobu různých polívek, pečení, dušeného masa a tak dále.
  • Gril
  • Wok pánev – na přípravu nejen asijských pokrmů, jiných metod přípravy.

Slow cooker

Mno snad jsem nic neopomenul, radši ještě dneska udělám inventuru naší kuchyně a když tak doplním.

Advertisements

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s