Kokosový olej

Kokosový olej ztuhává

Možná to víte, ale kokosový olej je jeden z nejlepších, které můžete běžně použít. Výhody, které čítá jsou tak rozsáhlé, že nemá smysl je ani všechny vypisovat, spousta z nich se teprve vědecky prokazuje. Nechci tady spekulovat čemu dokáže zabránit, proti kterým nemocem může pomoct, zabývejme se tím co je reálné. Dělá se z plodů palem, kokosů, jejich dužiny. V pokojové teplotě by se měl roztopit (24°C) a kouřový bod je 180°C, což z něj dělá olej vhodný i pro smažení a pečení. Obsahuje 92% saturovaných mastných kyselin, což jej velmi zvýhodňuje pro časté používání. Využití není jen v potravinářství či jako mazivo v motorech a komponentech, ale také v medicíně, kosmetice, masážní olej či další. Nevýhodou tedy zůstává, zda se jedná o raw olej, že se bude při vyšších teplotách rozpouštět. Rozdíl mezi druhy olejů, které můžete použít je stejně jako u olivového oleje velmi rozsáhlý. Vydrží dva roky, velmi těžko žlukne (záleží druh od druhu) a je používán velmi dlouhou dobu v tropických oblastech, kde palmy rostou. Podstatné je vědět, jaké metody jsou co nejvíce šetrné a jaké vlastnosti vlastně hledáte. Pokud hledáte olej, který nemá silnou chuť a vůni po kokosu, jedná se povětšinou o rafinovaný olej, který se hodí na zmiňované smažení a pečení, díky své vyšší stabilitě, podstatné však je, jakou metodou přesně byl rafinován a získán. Nejčastější se můžete potkat s virgin a crude – tedy něco jako panenský a hrubý (surový).

Důležité info: Neexistují přesné směrnice, jak musí být daná verze oleje nazvána a označena. Je tedy docela pravděpodobné, že se můžete stát obětí podvodu či omylem koupit jiný druh kokosového oleje než jste chtěli. Výrobce může úmyslně mlžit či nepřiznávat přesnou metodu získání a surovin použitých.

Kokosový olej může být extrahován suchým nebo mokrým způsobem a to buď z čerstvé dužiny, sušeného kokosu či kokosové pasty. Nejvýhodnější je tedy suchým způsobem z čerstvé dužiny. Druhá možnost je také výroba kopry (copra) kdy se kokosová dužina vysuší sluncem, pecí nebo ohněm. Následně se kopra zpracuje chemicky či tlakem a teplem, či kombinací všeho a dostane se kokosový olej bohatý na proteiny. Zbytek kopry se používá kvůli složení nepraktickému pro jídlo pro lidi jako strava pro dobytek. Výhodou je také používat ořechy, které jsou vyzrálejší – tedy více než 2 a méně než 20 měsíců. Z mladších se olej dostává složitěji, okolo 15% výnosu. Z tisíce vyzrálých ořechů můžete vyrobit až 70 litrů oleje.

kokosove-orechy

Raw (virgin) kokosový olej – výrazná kokosová vůně, šedá až bílá barva, nemusí být čirý. Při dotyku na prstech se rozpouští. Dle standardů zemí, které vyrábějí většinu kokosového oleje musí jít o ten, který je připraven z čerstvé dužiny a to přirozeně či bez zvýšení teploty a bez jakýchkoliv přídavků. Novější příprava pomocí centrifugy (odstředivky) z kokosové dužiny napuštěné vodou má vcelku velkou výnosnost a nejlepší čistotu. Pokud byla metoda provedena správně, není třeba ani fermentovat, zahřívat pro zbavení se vlhkosti oleje a vše se oddělí při 24°C – proto se mu také může říkat cold pressed (lisován za studena). Dá se užívat přímo.

RBD ‚crude‘ – ‚rafinovaný, bělený a deodorizovaný‘ – bývá průhledný, ztuhlý je čistě bílý nebo s mírným žlutým nádechem, bez zápachu a velmi slabé chuti. Vyrábí se převážně z kopry, která je obvykle za vyšší teploty a tlaku prolisována (či obojího) a olej je poté oddělen ať už mechanicky či chemicky. Výnosnost je zde až 60% původní váhy kokosové dužniny. Tento olej však musí být dále upravován, aby mohl být požíván – musí se filtrovat, chemicky čistit a zahřívat.

  • hydrogenace chemická reakce, kdy se hydrogenují organické látky na jiné – k té dochází, pokud se dál olej upravuje na výdrž při vyšších teplotách. Jde o postup, kdy se zvedá teplota tání na 36-40°C a z nesaturovaných olejů se stávají trans mastné kyseliny. Tohle je pro paleo docela nevítaný fakt avšak obecně kvůli lepší stabilitě surovin obsahujícím olej.
  • frakcionace – nebo-li oddělení – určité oleje jsou vhodnější na různé použití, některé druhy se hodí více do technických řešení, jiné zase jen ke konzumaci, proto se přistupuje k tomuto dělení, aby se nejefektivněji využily správné oleje na určité další metody. Problém pro paleo zde není až tak velký avšak je to na Vašem posouzení, protože doporučuje se určitě vždy spíše čerstvý neupravený produkt.

crackcoconut

A teď se dostáváme k tomu jak skladovat. Nejlépe tedy na místě, kde nemáte přímé sluneční světlo, teplotu pod 24°C a v uzavřené nádobě, materiál až tak nesejde jako to, že by měla být spíš uzavřená, kvůli zabránění oxidaci a tedy případnému žluknutí.

Či-li je opravdu na Vás, jaký olej budete kupovat a používat. Já si původně myslel, že budu používat jen virgin, ale zjistil jsem, že jsou jídla, kde kokosová chuť není až tak vítaná a oplatí se použít oleje, které nemají až tak výraznou chuť. Rozdíl mezi virgin a crude, je tedy i značně velký v cenách. Virgin bude díky metodám, surovinám a výnosnosti vždy dražší a to by měl být pro Vás indikátor, pokud je olej moc levný asi to nebude to pravé ořechové.

Nyní si můžete kokosový olej koupit i u nás v eshopu.

Pro srovnání - vlevo virgin olej (Wolfberry) a vpravo rafinovaný nehydrogenovaný (Barco) při pokojové teplotě

Pro srovnání – vlevo virgin olej (Wolfberry) a vpravo rafinovaný nehydrogenovaný (Barco) při pokojové teplotě

Pro ukázku přidávám pár fotek olejů, které jsem používal a jejich mírné shrnutí. Ceny odpovídají obyčejnému nákupu během roku 2013. Neplatí tedy úplně všechny uvedené informace.

Kokosový olej #1

V nádobě již není originální obsah.
Vůně nebyla extra silná, chuť a struktura odpovídala virgin oleji.
Zdroj: http://www.aso-online.cz/Tuky/kokosovy-tuk
Cena za 400 ml 162,-

Kokosový olej #2

Virgin olej s výraznou chutí a strukturou.
Nádherná vůně, zákal a tepelné vlastnosti.
Wolfberry Kokosový olej, 400 ml cena: 219,-
http://obchod.paleo-doupe.cz/sortiment/panensky-kokosovy-olej-bio-400-ml

Kokosový olej #3

Podle struktury a topení se, jedná se o rafinovaný avšak nehydrogenovaný olej.
Bez vůně a chuti, mírný žlutý zákal.
http://eshop.provita.cz/olej-kokosovy-barco-1l/d-71818/
Barco Kokosový olej, v plastovém pytlíku. 1 litr, cena 173,-

Kokosový olej #4

Virgin olej, silná vůně, výrazná kokosová chuť, popsaná výroba a metody.
Tropicai 1,4 litru cena: 832,-
http://www.greenwave.cz/tropicai-kokosovy-panensky-olej-bio

Purity Vision Kokosový olej

Purity Vision Kokosový olej
virgin kokosový olej, měl jsem s mírným bílým zákalem, silná chuť a vůně
objem: 400 ml, cca 190,-
Dostupný v řetězcích dm drogerií

Hydrogenovaný rafinovaný tuk (teplota tání 38°C), bez zápachu,
mírná nažloutlá barva při tání, vychladlý bílý
Cena: 900 g za 128,-
http://www.dobrykolonial.cz/Kokosovy-tuk-100-kelimek-900g-d552.htm

de Wolf distrubutor kokosového oleje
Virgin kokosový olej dostupný v jiném obalu v řetězci TESCO
Objem 500 ml Cena: 220,-

 

Reklamy

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s