Vanilkový extrakt

Vanilkový extraktDalší ze surovin, kterou oceníte zvláště při pečení sladkého je vanilkový extrakt. Obecně výroba všech extraktů je docela jednoduchá a liší se tedy jen v době extrahování a v tekutině, ve které budete extrahovat. Kvůli síle a chuti se obvykle používá vodka, doporučuje se i levnější, ale tam bych se bál z čeho to je a kolikrát mají nepříjemně silnou chuť. Extrahuje se asi 6-8 týdnů s tím, že od šestého do osmého postupně velmi zesiluje chuť a síla extraktu a začíná se zakalovat. Poté můžete vanilkové lusky vyndat a používat extrakt samotný. Vodka jde nahradit jinými alkoholy a se silnějším alkoholem by měl být proces rychlejší a výsledek poté by se měl používat v menším množství. Uskladněné pak vydrží velice dlouho v temnu a chladnu.

Čas receptu: příprava 2 minuty, uskladnění 6-8 týdnů

Suroviny:

  • 2 vanilkové lusky
  • 100 ml vodky či jiného alkoholu (40%)

Postup:

  1. Rozkrojíte podélně lusk napůl.
  2. Poté překrojíte na kratší kousky.
  3. Naložíte do alkoholu a uzavřete. Necháte odstát 6-8 týdnů.
  4. Poté vyndáte vanilku a vyhodíte či použijete na pečení.
Advertisements

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s