Špízy se satay omáčkou podle J. Olivera

Kuřecí satay špízy s celerovými hranolkami a trochou chia naklíčených semínekUrčitě nemusím Jamieho Olivera představovat, v jeho už nějaký ten čas vydané kuchařce, 30 minut v kuchyni, jsme našli recept na kuřecí satay špízy a k tomu spousta dalších dobrot, ale ty jsme vynechaly kvůli toho, že se moc nedají sladit s paleo. Co je však problém i satay omáčky je v burských oříšcích, na to však existuje jednoduchý recept – prostě nahradím ořechovou pastou za cenu trochu rozdílné chuti. Mě si samozřejmě získalo i to, že vše je strašně rychlé a velice chutné, takže pojďme na to! Nejblíže se tento recept podobá verzi, kterou by na Jávě nazvali Sate Ponorogo a jedná se tedy o marinované kuřecí kousky.

Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 16 minut

Suroviny na 2 porce:

  • špízy:
  • 4 kuřecí prsa
  • trocha olivového oleje
  • 1 pol lžíce medu
  • satay omáčka:
  • ½ svazku čerstvého koriandru
  • 1 čerstvá chilli paprička nebo 1 pol lžíce chilli omáčky
  • 5 stroužků česneku
  • 3 pol lžíce ořechové pasty NEBO burákové (pak není paleo/primal, ale je více autentické)
  • 2 pol lžíce sójové omáčky (tamari nebo coconut aminos)
  • kousek zázvoru (asi 2 cm dlouhý, oloupaný)
  • 2 limetky, z obou kůru, z jedné šťávu
  • 1 pol lžíce olivového oleje

Čerstvě z trouby kuřecí špízy se satay omáčkou

Postup:

  1. Položíme 4 prsa vedle sebe na podložku a propíchneme špejlemi, tak aby každá procházela vždy všemi 4 prsy a poté rozkrojíme mezi nimi. Ušetříme si tak čas a práci tímto jednoduchým nakrojením.
  2. V mixéru si smícháme suroviny na omáčku, rozmixujeme a vznikne nám polo-řídká pasta.
  3. ¾ z ní použijeme na potření masa a zbytek odložíme na namáčení k jídlu.
  4. Špízy umístíme do pečící misky nebo na plech a potřeme z obou stran pořádně omáčkou.
  5. Dáme na gril či nejvyšší možnou teplotu v rozehřáté troubě a opékáme 8 minut z každé strany.
  6. Po obracení potřeme medem na barvu a příjemnou chuť.

Celerové hranolkyV Jamieho receptu se jedná o celé menu, které následuje s přílohou, dezertem a tak dále, takže je vše myšleno na 4 porce, my jsme to však snědli pěkně sami ve dvou, protože jako přílohu jsme si dali celerové hranolky. Co se týče nahrazení burákové pasty něčím jiným, chuť bude trochu jiná, tak se doporučuje dát mandlovou místo ní a přidat trochu kokosového krému, pozor na hustotu (možná dejte trochu víc mandlové pasty, pokud přidáte i to mléko). No a jak připravit celerové hranolky? Na tom není nic složitého : rozkrájejte si celer na tenké hranoly a poté osmažte v hrnci s olejem či ve fritéze. Použijte na smažení olej, který se k tomu hodí – ať už ne-panenské olivové oleje, avokádový či palmový viz. Smoke point. Zabere to maximálně dvacet minut a chuť je vynikající, poté jen okapat olej na ubrouscích a trochu osolit či přikořenit.

Advertisements

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s