Játra na slanině s mrkvovou kaší

Játra na slanině s mrkvovou kašíKdyž už jsme vyzkoušeli udělat kaši téměř ze všech jednoduchých kusů zeleniny, ještě mi chyběla určitě mrkvová. Zkombinoval jsem letošní karotku s normální mrkví, proto aby byla dosažena trochu jemnější a sladší chuť a ačkoliv jsem jako malý měl problém s vařenou mrkví, zde jsem si jen ověřil, že tato averze je již dávno pryč. No a jako maso k tomu jsem se rozhodl použít vepřová játra, kterých jsem kvůli přípravě játrové paštiky koupil hodně a vzhledem k tomu, že se snadno a rychle připraví.

Čas receptu: příloha příprava 5 minut, vaření 10 minut, maso příprava 5 minut, smažení 10-15 minut

Suroviny:

  • játra:
  • 400 g jater
  • 1 červená cibule, nahrubo
  • 100 g slaniny, na kostičky
  • 2 pol lžíce olivového oleje
  • 2-3 stroužky česneku, prolisované
  • 1-2 snítky rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • mrkvová kaše:
  • 5 středních až větších mrkví (půl napůl karotka s mrkví, ale nemusí být)
  • špetka muškátového květu a soli
  • máslo

Postup:

  1. Na suché pánvi osmažíme dozlatova slaninu.
  2. Přilijeme 1 lžíci olivového oleje a cibuli, smažíme do průsvitna.
  3. Přidáme játra, snítku rozmarýnu a druhou lžíci oleje a pořádně osmažíme z obou stran (cca 4 minuty na stranu).
  4. Na konci přidáme česnek, trochu promícháme a vyndáme snítky rozmarýnu. Dosolíme a dopepříme dle libosti.
  5. Mrkev povaříme v osolené vodě do měkka – asi tak 10 minut.
  6. Zcedíme a pokusíme se dostat z ní většinu vody.
  7. Rozmačkáme či pomixujeme a přidáme trochu muškátového květu a soli.
  8. Pokud můžete a chcete, zjemníte ji krásně máslem.

Byly to opravdu velmi bohaté dvě porce a jako další příklad dochucení mrkve bych doporučil kari nebo skořici, perfektně se s ní vyjímají a ozvláštní tak obyčejná jídla nevšední chutí.

Reklamy

2 thoughts on “Játra na slanině s mrkvovou kaší

  1. Dobrý den,

    hezká kombinace, mrkev a játra, již jsem o ní slyšela, ale nikdy jsem nevyzkoušela a jsem mile překvapena. Taktéž mě nikdy nenapadlo spojit muškátový květ s mrkví, protože obvykle mrkev dochucuji čertsvou kurkumou s opatrností, protože je intenzivní, pokud se k ní dostanu, či sušenou a extra vergine olivovým olejem. ‚Asi nejdůležitější je kvalita mrkve, používám malé, ještě s natí, které mají málo vody a “ hodně chuti“ a tak už z ní nemusím dodatečně dostávat. U takovéto mrkvičky lze konzumovat i nať, kterou pak nakrájím na „julienne“ a zdobím kaši napovrch.
    Nebo mě ještě napadá, že často tuto kaši dělám bez kurkumy a sušenou kurkumou ochucuji jídlo, které je doplněno mrkvovou kaší,např. fádní kuřecí prso na dlouhé nudličky a dobře opeču na troše oleje na nepřilnavé pánvi a pak mi je lehce obalím v sušené kurkumě.

    Musím Vás pochválit, za moc pěkný přehledný blok a mám pocit, že jste tím člověkem, pro kterého je jídlo nejen něčím, co je zdrojem energie k životu, ale i něčím více – tím co pojí tradice, historii míst a dokážete tomu dát i jedinečnost a obdivuhodnou přesnost (i ta si myslím je v kuchyni důležitá), ale vždy i zvláštní radost, zdřejmě radost z vyprávění o „Vašem světě“, který máte rád.

    Máte můj kompliment.

    Noemi Kovářová

    • Ooo děkuji.
      Pěkně se to poslouchá a jsem rád, že jsem Vás mohl inspirovat.
      Muškátový květ a oříšek jsou velmi intenzivní a nejsou mým nejoblíbenějším kořením, ale dokáže podtrhnout chuť zeleniny – obzvláště při pečení či právě těchto kaších.

      Je pravda, že jídlo miluji a rád o něm mluvím a píši. Já totiž osobně věřím, že energie se k nám z jídla dostává také na úrovni předávání energie od tvůrce ke konzumentovi.
      Jsem moc rád, že to oceňujete a líbí se Vám to, je to pro mě dobrá motivace, že má snaha se zdá přínosná.

      Pěkný den,
      Metla

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s