Dýňové karí

Miska plná kari

Ano, určitě to není jeden z nejvzhlednějších pokrmů a natož fotek, které z nich byly udělány, ale podstatná je chuť a suroviny. A obojí se ověřilo prostě skvěle. Vycházeli jsme z receptu, který jsme značně upravili, ať už protože tam není potřeba milionu koření, které to zbytečně zabije, stejně jako mi přijde trochu přebytečné míchat Indii s Texmex. Prostě jsem si to připravili jak jsme měli chuť a tady to máte:

Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 20-30 minut

Suroviny na 3-4 porce:

  • 0,5 kg mletého masa (dle libosti)
  • miska dýně, na kostičky (cca ¼ velké máslové dýně, odhadem tak 300 g)
  • 2 kápie, nahrubo
  • 100 ml kokosového mléka
  • 100 ml krájených rajčat nebo jen protlak
  • 1 pol lžíce kokosového oleje
  • 1 cibule, na kostičky
  • koření – 2 pol lžíce garam masala, chilli, 2 prolisované stroužky česneku, 2 pol lžíce kari, sůl, pepř
  • ½ hrnku vývaru nebo vody

Postup:

  1. Na rozehřáté pánvi roztopíme kokosový olej a připravíme na něm maso dokud nezačne chytat barvu (cca 10 minut) a poté odstavíme.
  2. Začneme dusit všechnu zeleninu asi tak 5 minut ve vývaru nebo vodě.
  3. Poté přidáme rajčatový protlak (nebo krájená rajčata s ním), kokosové mléko a dusíme dokud není dýně měkká (cca 5-10 minut podle velikosti kostek)
  4. Přidáme koření a vmícháme zpět maso, pořádně rozmícháme a případně zahustíme na správnou konzistenci.
  5. Necháme chvíli ještě probublávat, aby se spojili chutě.

Co se týče koření, já myslím, že si tady dokáže každý najít svou alternativu – my používali mix garam masaly, která obsahuje standardní koření používané v severo-indické kuchyni, kde garam označuje sílu koření. Skládá se tedy z kmínu, černého pepře, hřebíčku, muškátového květu, koriandru, kardamomu a bobkového listu.

Advertisements

One thought on “Dýňové karí

  1. Recept super, já jsem si to trošku pozměnila, místo mletého masa jsem dala na kostky krůtí maso, místo kapie jsem dala mrkev nakrájenou na kolečka, použila jsem pomerančové kari a další koření, které mi přišlo pod ruku a myslela jsem si, že se tam hodí. Takže dík za fajn recept. Lenka

Zde můžete nechat svůj komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s